OVER ECOHOF

Een ontmoetingscentrum voor initiatiefnemers

Heeft u ideeën voor een nieuw individueel of collectief initiatief en zoekt u hierbij professionele ondersteuning?

U kunt een afspraak maken voor uitleg en bezichtiging van EcoHof en de gerealiseerde eco-woonprojecten via [email protected]

U kunt ook bellen met Jos Abbo onder nummer 036 5347476.

In het centrum van Almere Oosterwold staat aan de Baron van Keverbergweg 5 het EcoHof een ontmoetingscentrum voor initiatiefnemers die bouwen of gaan bouwen in het landelijk gelegen Almere Oosterwold.

Het gebouw geeft een terugblik op de door EcoArchitectuur BV mede geïnitieerde bouwprojecten van energie neutrale woningen die vanaf 2016 tot medio 2020 in vijf fases zijn gerealiseerd.

Dit is gedaan in de vorm van begeleid CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap) waarbij de bewoners in een bouwvereniging opdrachtgever zijn geweest om het initiatief bouwconcept van een Stichting, die het bouwproject administratief ondersteunde, te realiseren.

Ecoarchitectuur BV was hiervan opdrachtnemer en Jos Abbo architect BNA BV de uitvoerend architect.

Kenmerk van dit bijzondere initiatief en de gerealiseerde samenwerking was de bepalende rol van de toekomstige bewoners die via zelfbestuur de projecten tegen kostprijs realiseerden, waardoor de stedenbouwkundige opzet als zelfvoorzienende deelwijkjes herkenbaar zijn.

Het zelfbestuur met betrekking tot het onderhoud van de deelwijkjes kan vanuit EcoHof verder worden ondersteund.

Onder het motto ‘met elkaar voor elkaar’ werden in tijdvolgorde de volgende deelprojecten met in totaal 112 woningen gerealiseerd:

  • 2016: 28 vrijstaande woningen onder EcoParkhof gelegen aan de Norbert Eliasweg en Max Weberweg.
  • 2017: 30 vrijstaande woningen onder EcoMeerhof, waarvan een 3-tal met paardenbak gelegen aan de Rachel Carsonhof en Eugene Odumhof.
  • 2018: 5 vrijstaande woningen onder EcoBoomhof, gelegen aan de Baron van Keverbergweg.
  • 2019: 38 vrijstaande woningen onder EcoVeldlaan, met 1 paardenbak gelegen aan de Gerald Piersonlaan.
  • 2020: 9 vrijstaande woningen en 2 onder 1-kapwoningen onder EcoFruithof, aan de Arthur Tansleyweg en Baron van Keverbergweg.

Nog in voorbereiding en uitvoering zijn:

  • 2021: 11 vrijstaande woningen onder EcoTuinlaan, gelegen ten westen van de Gerald Piersonweg.